Ankara’nın Görülmesi Gereken Kütüphaneleri
Kitap okumak insana çok şey katabilen ve anlam kazandıran bilgi değirmeni olsa da bu zevki çok daha üst konumlara taşıyabilmek için önemli yerlere ihtiyaç duyulur. Bu yerlerin başında kütüphaneler gelir. Her konuda yazılmış kitaplardan pek çok doğru ve çeşitli bilgileri öğrenebilmek ya da araştırabilmek mümkündür. Bu yönde inceleme yaptığımızda Ankara şehir kütüphanelerinin birçok yere nazaran en iyi kütüphaneler olduğunu söyleyebiliriz. Ankara’nın görülmesi gereken kütüphaneleri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
-
Milli Kütüphane
-
Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi
-
Cebeci Halk Kütüphanesi
-
Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi
-
OR-AN Sevgi Yılı Halk Kütüphanesi
-
VEKAM Kütüphanesi
-
Gölbaşı İlçe Halk Kütüphanesi
-
Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi
Kütüphane ortamı bilindiği üzere oldukça sessizdir. İnsanların çeşitli konuları araştırma dâhilinde kullandığı, gerekli gördüğünde belirli süreliğine kitap alabildiği ya da değiş tokuş şeklinde değerlendirme yapabildiği yerdir. Aslen bilgi zenginliğidir. Özellikle öğrencilik yıllarında gereksinim duyan birçok kişinin günümüz iş yaşamında da gerekli gördüğü veya araştırmak istediği konulara yardımcı olan, ışık tutan bir hazine diyebiliriz. Tabii bu kütüphaneleri görüp, incelemek için uygun konumda bulunabilmek te önemlidir. Ankara kütüphaneleri içinde en popüler ve büyük olanı ise Milli Kütüphane olarak bilinir. Emek tarafında ve Kızılay’a gidiş ve dönüş mevkiinde bulunan bu yer birçok kişi tarafından gün içinde ziyaret edilen bir kütüphane olarak bilinmektedir.
Ankara Kütüphanelerine Yakın Konumdaki Otel
Ankara kütüphaneleri hakkında ilk başlıkta verdiğimiz bilgiler sonrası bu kütüphanelere uygun mesafelerdeki otellerin araştırıldığını da belirtmeliyiz. Çünkü her yapılacak seyahat sadece bir gezi planı değildir. Çeşitli konularda araştırmalarda yapmak gerekir. Ayrıca her kütüphanede aynı kitaplar bulunabileceği gibi farklı olanları da çok önemli bir ayrıntıdır. Bilginin zenginleşmesini sağlamak içinse bu yerleri görmek gerekir. Ankara kütüphanelerine yakın konumdaki otel siz kütüphane severler için en doğru konaklama adresi olacaktır. Öngördüğümüz araştırma sonucunda konaklamadan yana hiçbir şekilde tereddütte kalmayacağınız en iyi adresin Konur Hotel olduğunu belirtebiliriz. Konfor, yeme içme, alternatif seçeneklere kolay ulaşım ve doğru gezi planlamasına katkı sunan konumda bir oteldir.
Kütüphanelerde Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
Kütüphaneler bilgi dağarcığının geliştiği yerler olduğundan dolayı buranın ömürlük bir yer olarak kullanılabilmesi için bazı kurallara dikkat etmek gerektiği de unutulmaması gerekir. Kütüphanelerde dikkat edilmesi gereken kurallar ise aşağıdaki gibi sıralanır.
-
Kütüphanelere yiyecek götürülmemesi (Koridorunda veya okuma salonlarında yanınızda tüketme amaçlı sadece su götürülmesi)
-
Kütüphane içinde cep telefonuyla konuşulmaması
-
Aşırı hızlı hareket edilmemesi
-
Yüksek sesle konuşulmaması
-
Kütüphane içine izin alınmadan fotoğraf makinesi veya kamera sokulmaması
-
Kişinin yanında getirdiği eşyalardan sorumlu olması
Genel bakımdan kütüphane ortamlarında giriş çıkışı düzenli hale getirebilmek için kayıt işlemi de vardır. Bu durum yakın olduğunuz kütüphaneler için yapılabilecek bir şeydir. Çünkü bu sayede bilgi edinmeyi sürdüreceğiniz kitabı kütüphaneden belirli bir süreliğine temin etmeniz mümkün olur.
Kütüphanede İnternetten Araştırma Yapma
Güncel yaşamın kuralları ve teknolojik gelişmeler beraberinde yapacağımız araştırmaları hem reel hem de online bir şekilde sürdürebilmek mümkündür. buna imkan tanıyan kütüphanede online araştırma sistemi gideceğiniz kütüphanenin wifi şifresi alınarak mümkün hale gelmiştir. Geçmiş yıllarda böyle bir şey yoktu. Fakat şuan yapılan araştırmalara hız katan bu yenilik sayesinde pek çok kişinin bu yöntemi kullanarak çoklu araştırma yapabildiği biliniyor.
Kütüphanelerde Giriş Kartı Nasıl Alınır?
Ankara kütüphanelerinden söz etmişken şehrin en popüler kütüphanesi olan Milli Kütüphaneyi örnek vererek merak edilen soruya cevap vereceğiz. Kütüphanelerde giriş kartı nasıl alınır sorusundan yola çıkarak öncelikle kütüphaneye bizzat gelmeniz gerektiğinizi bilmelisiniz. İlaveten Milli Kütüphanede giriş kayıt ücreti DÖSİMM tarafından belirlenir ve 3,5TL olarak bilinmektedir. Her yıl miktar güncellenebilmektedir. Giriş kartı alınması beraberinde dilediğiniz zaman kütüphaneye giriş yapabilirsiniz. Online kayıt olma şekli ise bulunmaz.
Faydalı Bağlantılar:
Ankara’daki En Meşhur Müzeler
Başkentin Tarihi ve Kültürel Mirasına Yakınlık: Ankara’nın Popüler Noktaları
Ankara’da Ev Rahatlığında Bir Konaklama Deneyimi: Konur Hotel